IOT nedir ? Nerelerde kullanılır? Bize ne fayda sağlar?

Son yılların trend cümlesi "Gün gelecek IoT’siz günümüz geçmeyecek". Peki nedir IoT? Geleceğimizde onu bu kadar önemli kılan nedir ?

Internet Of Things (IoT), dilimizde nesnelerin interneti olarak adlandırılır. Basitçe açıklamak gerekirse, IoT teknolojileri ile anahtar kullanmadan cep telefonunuzdan kapınızı açabileceksiniz, siz eve gelmeden kahveniz hazır olabilecek.Belki de sabah kalktığınızda kahvaltınız hazır olacak, evcil hayvanınıza su vermeyi, mama vermeyi unuttuğunuz zamanlar da endişelenmenize gerek kalmayacak çünkü internet ve nesnelerin bağlantısı tüm bu işleri sizin yerinize yapacak.

Hayal gücümüzü biraz daha zorlayalım mı?

Aracınız ve eviniz birbiriyle konuşmaya başlayacak. Hatta aracınız; kombinizle, kahve makinenizle, kapınızla konuşacak. Otoparkta boş yeri kendisi bulup park edecek, trafik ışıkları olmayacak hatta trafik bile olmayacak diyebiliriz.

Nesnelerin internet kavramı (Internet Of Things); her geçen gün yaşantımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Siz isteseniz de, istemeseniz de gelişen teknolojiler ve geliştirilen ürünler bu kavrama entegre olarak yaşantımıza giriyor. IoT; insanların merkezi olarak kontrol etme arzusu, yaşantıslarını kolaylaştırma, zamanı verimli kullanma ve kendilerini güvende hissetmek gibi ihtiyaçları sonucunda meydana çıkmıştır.

İnternet, hemen hemen her ortamda kolayca erişebildiğimiz  ve maaliyeti düşük olan bir iletişim aracı. Peki böyle bir iletişim aracı ile neler yapılabilir? Bunu sorguladığınız da ve gelişen teknolojileri göz önüne aldığınızda, internet ile hemen herşeyi oturduğunuz yerden control edebileceğinizin farkına varabilirsiniz.

“IoT ile değişim kapında, peki sen değişime hazır mısın ?“

Akıllı yapılar, çevre, ulaşım, enerji, afet ve acil durum yönetiminde akıllı sistemlere, internet ve nesnelerin haberleşmesiyle hayatımız çok değişecek.

Peki nedir IoT ?

IoT, 1991 yılında Cambrige Üniversitede bir grup akademisyen tarafından kahve makinesinin kameralar ile izlenmesi fikriyle ortaya çıkmıştır. İlerleyen yıllar da Kevin Ashton tarafından “Internet Of Things” kavramı  söylenir. IoT’nin fikir babası Kevin Ashton olarak kabul edilebilir ve nesnelerin birbirleriyle haberleşmesini sağlamak amaçlanmıştır.

Çok eski bir tarihi olmayan IoT, kısa sürede çok mesafe kaydetmiş, popülaritesi yüksek bir kavram halini almış bilinçli ya da dolaylı olarak kullandığımız cihazlar ile hayatımızda yer edinmiştir.

IoT Nerelerde Kullanılır? IoT Ne Fayda Sağlar?

Gündelik yaşamımızda kullanımınıdan girişte bahsetmiştikIoT; tarım, medikal ve sağlık, enerji, ulaşım vb... alanlarda kullanılmaktadır.

Tarım alanında; toprağa yerleştirilen sensörler yardımıyla topraktaki nem oranı ve hava durumu kontrol edilerek sulama işlemi yapılıyor. Bu sayede toprakda verimliliğin daha hızlı artması sağlanıyor..

Medikal ve sağlık alanlarında insan sağlığının yakından takip edilmesine yönelik ekipmanlar geliştiriliyor. Kalp hastası bir insan kriz geçirdiği sırada, anında acil servisleri arayan ve hastanın bulunduğu konumu otomatik gönderip, hızlı bir şekilde müdahele edilmesini sağlayan sistemler geliştirilmektedir.

Ulaşım da ise şuan içn en yaygın IoT çözümü; trafik yoğunluğuna göre trafik ışıklarının yanma sürelerinin dinamik olarak kontrol edilmesini söyleyebiliriz.

Nesnelerin İnterneti (IoT) alt yapısını kullanan sistemler; ilgili konuda daha hızlı bilgi sahibi olunmasını ve doğru kararlar verilmesini sağlar. Kolay izlenebilirlik zaman ve para tassarrufu bizlere sağladığı en büyük kazançtır.

IoT ile birlikte refah seyiyesin de de ciddi bir artış hedeflenmiş ve akıllı şehirler üzerine yoğunlaşılmıştır.